Pěstování ovoce a zeleniny v truhlících
Pěstování ovoce a zeleniny v truhlících
Každý nemá možnost zasadit a vypěstovat si na zahrádce chutnou zeleninu, bylinky či ovoce. Další možností je balkon, kam se vejdou i větší květináče, truhlíky či různé sestavy, které ušetří místo a umožní pěstování i vysokých rostlin. Ovšem dnes se podíváme na pěstování ovoce a zeleniny s naprostým minimem místa. A to v truhlících na okenním parapetu.
Okenní parapet je malý, ale k pěstování postačí
Nevěšte hlavu, jestli máte k pěstování vymezen jen prostor okenního parapetu. I tady se dá vypěstovat chutná úroda, i když v omezeném množství. Je potřeba myslet na to, jestli bude na parapet svítit slunce celý den, pouze dopoledne nebo zda tam slunce nesvítí vůbec. Podle toho zvolte plodiny, které zde mají vyrůst. Pravidelná zálivka a nějaké to občasné přihnojení je základem, bez kterého se neobejdete. Je to ale naprosté minimum práce, než kterou by vyžadoval plný záhon na zahrádce.
Co můžeme pěstovat v truhlíku
Ač se to na první pohled nezdá, možností je celkem mnoho. Dnes už jsou vyšlechtěny různé druhy ovoce a zeleniny, které jsou převisle či „zakrslé“ takže jsou přímo ideální do truhlíků a květináčů. Ze zeleniny můžeme zvolit velice oblíbená rajčata, ovšem balkonové odrůdy, které nevyrostou do výšky, ale utvoří spíše malý keřík. Plody jsou pak velikosti cherry rajčat, ale jsou velmi chutné. Velmi oblíbený, především u dětí, je pak sladký hrášek. Není potřeba opora, hrách můžete nechat volně viset z truhlíků dolů. Stejně tak si můžete zasadit i fazole. Dají se pěstovat i ředkvičky. Zde pozor, ideální doba sázení je z jara a pak na podzim. Přes léto, kdy je stále teplo, mají ředkvičky tendenci jít hned do květu. Pro opravdové nadšence se nabízí možnost vypěstovat za oknem karotku. Je to menší odrůda mrkve, které truhlík bude stačit. Pokud máte raději ovoce, pak sázkou na jistotu jsou jahody. Vybírejte ale pouze odrůdy, které jsou tzv. stále plodící. U nich můžete od jara do podzimu očekávat až tři sklizně. I za oknem uzrají velmi chutné jahody a navíc nemusíte bojovat se slimáky. A naprostou klasikou jsou různé voňavé bylinky. Pažitka, majoránka, petrželka, bazalka či máta. Jistě je ocení každá kuchařka, která preferuje čerstvé a domácí suroviny.