Není éčko jako éčko
Není pravda, že všechny potraviny, na kterých máte napsané éčko, jsou špatné. Některá éčka jsou pro náš organismus opravdu prospěšná. Spoustu z nich jich máme například v ovoci nebo zelenině a v dalších přírodních produktech. Je tedy dobré se je naučit rozeznávat a nebýt z každého produktu, který má ve svém složení několik éček, hned vyděšený!
V mnoha případech je ale dobré vědět, co které označení znamená, některá nám nemusejí dělat vůbec dobře!
Éčka, která naše tělo nepotěší
Když uvidíte ve složení bromičnan draselný, kyselinu karmínovou, nebo E 450, které mimochodem obsahují i uzeniny a také dětská čokoládová pochoutka, není něco v pořídku. A to jsme zmínili jen některá, ta mírnější. Mezi nejhorší patří například E 952, E 240 nebo třeba dusitan sodný, který je obsažený v mnoha potravinách. A to i v potravinách pro naše nejmenší.
Výrobky, které jíme jsou naším denním „chlebem“ a proto bychom měli o to více střežit, do čeho si kousneme a jestli náhodou nejíme některé potraviny jen proto, že je neustále vidíme v reklamách, ale jinak jsou pro naše tělo nevyhovující, nebojme se říci, i hodně škodlivé!
Asi si teď říkáte, proč se tedy nevyrábí jen potraviny bez výše zmíněných škodlivých éček. Jsem jednoznačně pro! Jenže, co zákon nezakazuje, to je dovoleno, a tak obchodníci nemusejí nějaké to éčko vyloženě řešit. Když už ale patří mezi ty, kteří k výrobě potravin přistupují zodpovědně, musíme počítat s vyššími náklady na uskladnění a distribuci, protože potraviny, ve kterých je méně nebo žádná škodlivá éčka, mají mnohem menší trvanlivost. Samozřejmě se to pak promítne i do ceny výrobku.
Vždycky ale platí, že obchodník bude prodávat to, co je zákazník ochoten akceptovat a myslím, že my v Česku, jsme tedy zbytečně benevolentní. Stále málo lidí éčka řeší! A jak jste na tom vy?